Ala- ja yläraajassa amputaatioita tehdään silloin, kun raaja tai raajan osa ei ole muilla keinolla parannettavissa tai hoidettavissa. Amputaatiolla voidaan myös estää raajan osassa olevan sairauden tai terveyttä vaarantavan tilan eteneminen. Yleisiä amputaatoiden syitä ovat muun muassa diabetes, tukkeava valtimosairaus, tapaturma, paleltuma, palovamma tai kasvain. Joskus amputaatioon päädytään silloin, kun amputoinnilla ja protetisoinnilla voidaan saavuttaa parempi raajan toiminnallisuuden taso (esimerkiksi synnynnäisesti epämuodostuneet raajat).
Ala- ja yläraajassa amputaatioita tehdään silloin, kun raaja tai raajan osa ei ole muilla keinolla parannettavissa tai hoidettavissa. Amputaatiolla voidaan myös estää raajan osassa olevan sairauden tai terveyttä vaarantavan tilan eteneminen. Yleisiä amputaatoiden syitä ovat muun muassa diabetes, tukkeava valtimosairaus, tapaturma, paleltuma, palovamma tai kasvain. Joskus amputaatioon päädytään silloin, kun amputoinnilla ja protetisoinnilla voidaan saavuttaa parempi raajan toiminnallisuuden taso (esim. synnynnäisesti epämuodostuneet raajat).
Amputaation jälkeen keskitytään aluksi kivun hoitoon ja turvotuksen hallintaan. Turvotuksen lievittymistä voidaan nopeuttaa kohoasennolla ja kevyellä sidonnalla. Säärityngässä voidaan käyttää myös tyhjiölastaa, joka on tehokas ja helppokäyttöinen apuväline amputaatiotyngän turvotuksen hallintaan. Kun voimakkaimmat kivut ovat lievittyneet, voidaan tynkää alkaa muotouttaa paremmin proteesiin sopivaksi. Muotoutuminen on tarpeen, koska alkuvaiheessa tyngässä on runsaasti turvotusta ja pehmytkudosten sijainti ja muotoilu on leikkauksessa muuttunut. Tyngän muotouttamiseen käytetään tähän tarkoitukseen suunniteltua silkonituppea ja elastista sidettä. Muotouttamisen tavoitteena on saada tyngästä kärkeä kohti oheneva, jolloin proteesin pukeminen ja käyttö helpottuu. Proteesin käyttöön valmistaudutaan jo varhaisessa vaiheessa myös harjoittelemalla fysio- ja toimintaterapeutin ohjauksessa.
Kun kipu on hallinnassa, tynkä on riittävästi muotoutunut, leikkaushaavassa ei ole ongelmia ja yleinen terveydentila sallii, voidaan protetisointi toteuttaa. Proteesin suunnittelussa ja valmistuksessa huomioidaan amputoidun yksilölliset edellytykset, aktiivisuustaso ja proteesin käyttöympäristö. Proteesin käytön ohjaus ja oikeanlainen harjoittelu (fysioterapia) on erittäin tärkeää. Tynkä sopeutuu vähitellen proteesin aiheuttamaan kuormitukseen, siksi proteesin käyttö täytyy aloittaa lyhyissä jaksoissa ja ohjatusti. Proteesin käyttöä lisätään asteittain tyngän kuormituskeston ja muun edistymisen mukaisesti. Kun proteesin käyttöä on erilaisissa olosuhteissa opeteltu riittävästi, voi arki proteesin käyttäjänä alkaa. Proteesin kanssa liikkumisen ja harrastamisen mahdollisuudet, turvallisuus ja itsenäisyyden taso riippuvat amputoidun yksilöllisistä edellytyksistä. Mikäli proteesin käyttö rajoittaa arjessa selviytymistä tai se koetaan haasteelliseksi, kannattaa tutustua oman paikkakunnan fysioterapiatarjontaan. Össur Finlandin kautta on saatavissa amputaatiokuntoutukseen perehtyneiden fysioterapeuttien palveluita.
Össur Global
Konsernin verkkosivut
Muiden maiden verkkosivut
Össur Finland Oy
0800 07637
ossurfinland@ossur.com
Helsinki
Mäkelänkatu 87
00610 Helsinki
Turku
Vähä-Hämeenkatu 3
20500 Turku
Kuopio
Siunauskappelintie 2
70110 Kuopio
Jyväskylä
Länsiväylä 4
40630 Jyväskylä
Oulu
Aapistie 1
90220 Oulu
Helsinki
Läkkisepäntie 23
00620 Helsinki
Turku
Vähä-Hämeenkatu 3
20500 Turku
Kuopio
Siunauskappelintie 2
70110 Kuopio
Jyväskylä
Länsiväylä 4
40630 Jyväskylä
Oulu
Hoitajanrinne 1
90220 Oulu
Tampere
Pyrynkatu 3
33900 Tampere
Vaasa
Puotikuja 1 A
65380 Vaasa
Hosting by Sivustamo | Tietosuojaseloste